• Asociatia de tineret Connections a lansat proiectul municipal „Infratirea Liceelor”!
Bucuresti 1977, printr-un parbriz de autocar Reviewed by Momizat on . Dacă ești într-un autocar și ai prins locul din față, dacă ai un aparat de fotografiat și te plimbi printr-un oraș pe care nu l-ai mai văzut, poți să ratezi oca Dacă ești într-un autocar și ai prins locul din față, dacă ai un aparat de fotografiat și te plimbi printr-un oraș pe care nu l-ai mai văzut, poți să ratezi oca Rating: 0

Bucuresti 1977, printr-un parbriz de autocar

Bucuresti 1977, printr-un parbriz de autocar

Dacă ești într-un autocar și ai prins locul din față, dacă ai un aparat de fotografiat și te plimbi printr-un oraș pe care nu l-ai mai văzut, poți să ratezi ocazia de a fotografia?

Seria este o surpriză plăcută, ea nu completează doar imaginea unui, poate nu de ajuns de fotografiat București al anilor ’70, ci ne arată și un unghi inedit. Trebuie să recunoașteți că viziunea asta de “parbriz de autocar”, are farmecul ei. Imaginile de genul acesta sunt exact pe gustul nostru, clișee private realizate cu onestitatea și obiectivitatea unui turist, departe de obișnuințele, protocolul și propaganda comunistă.

 

Bucuresti 1977

 

Casa Scânteii, București 1977 – De remarcat statuia lui Lenin și piatra cubică, amândouă dispărute.

 

Bucuresti 1977

 

Universitate, București 1977 – Vedem hotelul Intercontinental și Teatrul Național în forma lui inițială (în dreapta). În stânga imaginii, pare că lipsesc atât blocul Dunărea cât și Biserică Ienei, amândouă demolate după cutremurul din martie. În fundal, în centru-stânga, pare că vedem fațada distrusă a blocului Wilson, refăcută în anii următori.

 

Bucuresti 1977

 

Piața Sf. Gheorghe spre Universitate, București 1977 – Vedem hotelul Intercontinental, dar și blocul Luceafărul (în stânga). Este amuzantă, poate aproape ironică, reclama din partea dreaptă a cadrului: “Numeroase și variate excursii în străinătate”, având în vedere dificultatea călătoriilor în afara țării.

 

Bucuresti 1977

 

Piața Unirii, București 1977 – Privim Piața Unirii dinspre Dealul Mitropoliei, iar în prim plan observăm vastul șantier al metroului bucureștean (prima magistrală ce avea să fie inaugurată în 1979). Magazinul Unirea în forma lui din anii ’70-’80 se află în centru, iar un pic mai la stânga Biserica Sf. Ioan Nou, mutată de comuniști pentru a acomoda blocul actual. Mai vedem magazinul Cocor în forma perioadei, vechea Hală a Unirii, iar în extrema dreaptă o bucată din spitalul Brâncovenesc. Atât hala cât și spitalul sunt dispărute astăzi.

 

Bucuresti 1977

 

Calea Victoriei, București 1977 – Hotelul Bulevard se află în centrul imaginii (hotelul preferat al lui Brâncuși, în cazul în care nu știați), mai vedem casa Capșa, iar în stânga ei clădirea acum dispărută, pe locul căreia se află astăzi hotelul Ramada. În extrema stângă se află magazinul de instrumente muzicale Romanța, spațiu ce și-a păstrat același tip de comerț până anii trecuți.

 

Bucuresti 1977

Bd. N. Bălcescu spre Universitate, București 1977 – Aici nu par a fi foarte multe lucruri de spus, din unghiul acesta Bucureștiul nu s-a schimbat relevant.

Sursa: AICI

Leave a Comment

© Toate drepturile rezervate "Platforma pentru Romania". Designed by Emanuel Diaconu

Scroll to top