În perioada 17-23 ianuarie 2016, în complexul Euxinograd din Varna (viitoarea  Capitală Europeană a Tineretului în 2017), a avut loc cursul de formare “ValueyourExperience” organizat de Agenția Națională Erasmus+ din Bulgaria. La curs au participat 22 lucrători de tineret din 12 țări europene, printre care și doi din România. Ion Zavastin a reprezentat Asociația Connections

Timp de 5 zile, participanții au făcut schimb de bune practici și au analizat modul în care cooperarea trans-sectorială (prin proiecte Erasmus+ de parteneriat strategic) poate contribui la îmbunătățirea activităților în lucrul cu tinerii din țările lor. Totodată, au aflat mai multe despre reflectarea competențelor dobândite în câteva instrumente de recunoaștere profesională caracteristice educației non-formale din UE. Un alt  obiectiv a fost și stabilirea de contacte cu reprezentanții diferitelor ONG-uri și instituții în vederea realizării de parteneriate și proiecte finanțate de noul program Erasmus +.

Programul a fost foarte bine gândit și implementat, cu multe energizere, jocuri de rol, lucru în echipe alese prin rotație și dezbateri antrenante, în sala de curs și în aer liber (am apreciat mult Ruleta rusească despre activitățile de tineret în țara de origine, SpeedDating cu întrebări pe teme filosofice, Misiunea în oraș prin centrul istoric al Varnei și elaborarea în echipă a proiectului unui eveniment de tineret cu stakeholderi prestabiliți).

Activitățile zilnice au fost destul de solicitante, cazarea într-o locație selectă, din proximitatea orașului Varna, personalul ospitalier, peisajele  superbe, dar mai ales atitudinea prietenească a echipei AN Erasmus+ din Bulgaria a transformat totul într-o experiență inedită de… vacanță de iarnă la mare.

Trainerii înșiși au fost o surpriză foarte plăcută, Tzvetina Zaharlieva impresionând prin calm, o expunere clară și prietenoasă, iar Sue Dudill prin curiozitatea-i antrenantă, cultura generală vastă, apelul la jocuri cu elemente filosofice și ambianța creată.

De neuitat rămâne și ospitalitatea bulgară. Participanții au avut ocazia să se bucure de o seară cu muzică specifică Balcanilor, să deguste preparate tradiționale, precum și să exploreze zilnic faleza și parcul fostei reședințe regale de vară Euxinograd.

La finalul cursului toți participanții au primit certificatul YouthPass. Proiectul a fost co-finanțat de Comisia Europeană prin programul Erasmus +, program de finanțare a activitătilor de tineret din întreaga Europă.

GALERIE FOTO

By Connections

Misiunea Asociatiei este asigurarea progresului sociatatii umane in orice domeniu, cresterea calitatii vietii umane si a eficientei activitatilor sociale si economice, consolidarea societatii civile si a statului de drept impreuna cu promovarea dezvoltarii unei civilizatii globale si a unui sistem institutional adecvat nevoilor acesteia avand in vedere interesul national si urmarind schimbarea mentalitatilor in conformitate cu spiritul timpului si a realitatilor secolului XXI, prin educatie, cultura si promovarea dreputurilor si libertatilor omului conform valorilor secolului XXI.