2012 a fost un an mai mult decat fructuos pentru tanara noastra asociatie care, printre altele, a dobandit si premiul I al  la Festivalul de Cercetare Cinematografica Londra 2012 cu documentarul “Credinta si Foc” realizat de Victoria Baltag. 

Este povestea de viata a lui Furtuna Adrian, un roman de origine rroma care incearca si reuseste cu success sa imbine traditia culturii sale cu noutatea societatii de astazi.

Adrian este clar o poveste de succes a unui rrom, insa povestea lui de success vine in urma unor serii lungi de eforturi, munca si sacrificii – sustinerea din partea mamei si sfaturile bunicului facandu-l sa poata merge mereu mai departe.

Eu am vrut sa arat “tot” in doar 26 de minute: istorie, datini si obiceiuri, limba….. Am incercat cat de mult am putut sa inserez ceva -ceva din toate acestea. Tandemul imagine filmata – fotografie face trimitere la diferenta realitate – trecut. Si cand spun “trecut” ma refer aici la Holocaustul romilor, un lucru mult prea putin cunoscut. Un alt lucru putin stiut mai ales peste hotare, este limba romilor. Foarte putini cunosc apartenenta la originea neo-indiana a limbii roma. In Anglia, nu multi dintre oamenii cu care am vorbit cunosteau faptul ca romii au o limba proprie, diferita de limba romaneasca.

Un alt aspect pe care am vrut sa-l punctez este cultura si obiceiurile lor. Poate unii dintre noi cunoastem ca barbatul rom merge inaintea femeii rome, ca la unele neamuri fetele se casatoresc foarte devreme, ca sunt murdari, ca cersesc, etc. Multi le judeca comportamentul dar prea putini incearca sa inteleaga si de ce fac ei ceea ce fac. Filmul meu asta vrea sa arate. Este o explicatie a vietii pe care o duc romii. “Credinta si foc” lupta impotriva rasismului si sustine egalitatea de sanse.

Titlul este asa cum eroul povestirii mele l-a ales. Credinta mai ales fiindca Adrian a crezut in el tot timpul si si-a indeplinit visele, asa cum insusi spune in documentar. Mai apoi, credinta fiindca a crescut cu imboldul capatat de la mama lui, fiindca aceasta femeie a luptat pentru copilul ei si a crezut ca acesta va deveni un om mare – avocat sau jurnalist. Foc pentru ca romii au pastrat de-a lungul veacurilor traditiile lor stramosesti (care in mintea mea sunt comparate cu focul ce arde necontenit, cu sau fara combustibil), fiindca in inima lui Adrian arde dorinta de a-si ajuta semenii . Si nu in ultimul rand, este Credinta si foc pentru ca Adrian are credinta trainiciei obiceiurilor si focul luptei pentru o viata mai buna, o lupta tacita caracteristica neamului rom, in ciuda persecutiilor si atrocitatilor de-a lungul istoriei lor.

By Connections

Misiunea Asociatiei este asigurarea progresului sociatatii umane in orice domeniu, cresterea calitatii vietii umane si a eficientei activitatilor sociale si economice, consolidarea societatii civile si a statului de drept impreuna cu promovarea dezvoltarii unei civilizatii globale si a unui sistem institutional adecvat nevoilor acesteia avand in vedere interesul national si urmarind schimbarea mentalitatilor in conformitate cu spiritul timpului si a realitatilor secolului XXI, prin educatie, cultura si promovarea dreputurilor si libertatilor omului conform valorilor secolului XXI.