Fiecare ţară se poate lăuda cu câte o bibliotecă mai mult sau mai puţin cunoscută. Ruşii, spre exemplu, au două biblioteci în TOP 10, America are cea mai mare bibliotecă a lumii, fiind urmată de China, Rusia, Canada şi Germania.

Să începem, zic, cu România, pentru că avem cu ce să ne lăudăm. Biblioteca Naţională a României a fost inaugurată anul trecut pe 23 aprilie, chiar de Ziua Naţională a Bibliotecarului. Construcţia a durat aproape 20 de ani şi a costat peste o suta de milioane de euro, are 13 săli de lectură, fiecare specializată pe un anumit domeniu, dar cititorii vor avea acces deocamdată doar la câteva dintre ele. Un număr impresionant de săli, vor fi puse la dispoziţia celor interesaţi, contra cost, pentru organizarea de evenimente: prezentări, expoziţii, lansări de carte. Veniturile instituţiei vor fi rotunjite şi din banii luaţi pe chiria restaurantului, amenajat la parter şi care dispune şi de o terasă, în zona dinspre Piaţa Unirii. De ce este de lăudat? Pentru că, datorită ei, România a intrat în top 10 biblioteci uriaşe din lume depăşind biblioteca publică din New York. Are peste 11 milioane de carţi.

Biblioteca Naţională a României

biblioteca nationala a romaniei

 

biblioteca nationala a romaniei

Biblioteca Centrală din Seattle, Washington

A fost deschisă publicului la data de 23 mai 2004. Are 11 etaje cu înălţimea de 56 metri şi aproximativ 1,45 milioane de cărţi. Mai mult de 2 milioane de persoane au vizitat noua bibliotecă în primul an. Biblioteca Centrală din Seattle include caracteristici inovatoare precum “o carte spirală” la nivelurile 6-9, care afişează întreaga colecţie de non-ficţiune într-o formă continuă şi un living room de 16 m înălţime de-a lungul Fifth Avenue.

 

biblioteca centrala din seattle

 

biblioteca centrala din seattle

Biblioteca Congresului din Washington DC, SUA

A fost construită în anul 1800 şi conţine peste 30 de milioane de cărti. Este biblioteca publică cea mai mare şi importantă a Uniunii, fiind de fapt biblioteca natională a Statelor Unite ale Americii. Aceasta conţine mai mult de 30 de milioane de cărţi şi alte materiale tipărite în peste 470 de limbi, mai mult de 61 de milioane de manuscrise, cele mai rare colecţii de cărţi din America de Nord, inclusiv forma nefinisată a Declaraţiei de Independenţă, una din cele patru copii existente in toată lumea a Bibliei lui Gutenberg, peste 1 milion de ediţii ale ziarelor din toată lumea din ultimele trei secole, peste 6.000 de benzi desenate, filme, 4.8 milioane de hărţi, 2.7 milioane de înregistrări, peste 13.7 milioane de poze şi imagini, inclusiv desene arhitecturale şi piese de artă, Betts Stradivarius şi Cassavetti Stradivarius.

 

biblioteca congresului din washington

 

biblioteca centrala din seattle

Biblioteca Universităţii Harvard

Biblioteca Universităţii Harvard, Cambridge, Massachusetts, SUA. A fost fondată în 1638, este clasată pe primul loc între bibliotecile universitare din SUA, cu 16 milioane de volume.

 

biblioteca universitatii harvard

 

biblioteca universitatii harvard

Biblioteca Naţională din Belarus

Biblioteca Naţională din Belarus după mărimea colecţiilor în limba rusă ocupă locul al treilea după Biblioteca de Stat a Rusiei (Moscova) şi Biblioteca Naţională Rusă (Sankt Petersburg). Fără a socoti cărţile, clădirea susţine o greutate de 115 mii de tone şi are 22 etaje care urcă pînă la o înălţime de 72,6 metri. Clădirea poate găzdui aproximativ 2000 de cititori şi dispune de o sală de conferinţe de 500 locuri. Componenta principală are forma unui rombicuboctahedron. Serviciile bibliotecii sunt foarte solicitate. Mai mult de 90 mii de locuitori din Belarus sunt utilizatorii bibliotecii, care solicită 3,5 milioane de documente anual. În fiecare zi, biblioteca este vizitată de peste 2200 de persoane.

 

biblioteca nationala belarus

Biblioteca Naţională a Franţei

Este situată vis-a-vis de Bercy, pe malul opus al Senei, şi este compusă din cele patru turnuri din sticlă. Clădirea, în valoarea de 2 miliare de euro, a fost construită în timpul conducerii lui François Mitterrand şi a fost numită o adevărată “minune a lumii moderne”, când a fost deschisă în anul 1998. În această bibliotecă se află peste 12 milioane de carţi, clădirea putând găzdui 2000 de cititori şi 2000 de cercetători în acelaşi timp.

 

biblioteca nationala a frantei

 

biblioteca nationala a frantei

Biblioteca Centrală din Kansas, Missouri

 

Este formată din Biblioteca Centrală şi 9 filiale. La construirea bibliotecii au contribuit inclusiv cititorii din Kansas. Ei au fost rugaţi să nominalizeze cele mai importante lucrări care au legătură cu acest oraş şi care să ilustreze faţada clădirii, astfel că, faţada relevă cărţi precum “Stăpânul Inelelor”, “Romeo şi Julieta” sau “Aventurile lui Huckleberry Finn”. Treptele arată şi ele ca un teanc de cărţi. Departamentul de împrumut interbibliotecar a împrumutat anul trecut 99.825 materiale altor biblioteci.

 

biblioteca centrala din kansas

 

biblioteca centrala din kansas

Biblioteca José Vasconcelos, Mexic

 

Biblioteca Jose Vasconcelos din Mexico City este situata in nordul Mexico City, alături de gara veche și Tianguis Cultural plop Buenavista. Aceasta este dedicata filozofului, educatorului și candidatului la presedintie Jose Vasconcelos, care a fost președinte al Bibliotecii Naționale. Proiectul inițiat de către președintele de atunci al Conaculta, Sari Bermudez, a fost deschis în 2006, în timpul administrării președintelui Vicente Fox Quesada. Acesta este proiectat de arhitecții Alberto Kalach și Juan Palomar si are un design care se gazduieste colecția sa, care oficial este de 575000 carti. Cladirea Bibliotecii Vasconcelos este situat într-o zonă de 37.000 de metri patrati 692, are o construcție de mai mult de 44 de mii de metri pătrați și este format din 3 clădiri aliniate cu șase nivele fiecare. José Vasconcelos Library mai este cunoscuta si ca “Megabiblioteca”.

 

biblioteca josé vasconcelos

 

biblioteca josé vasconcelos

Biblioteca publică din Amsterdam, Olanda

 

Este cea mai mare bibliotecă publică, şi totodată cel mai important centru cultural al Olandei. Biblioteca este o clădire impunătoare care, privită de departe seamănă cu un dulap pentru cărţi. Explicaţia este simplă: biblioteca trebuie să fie recunoscută de departe ca fiind casa cărţilor. Conceptul cu valoare de logo după care se conduce biblioteca este From landing library to adventure library (de la bibliotecă de împrumut la aventura cunoaşterii).

 

biblioteca publica din amsterdam

Biblioteca Națională din Priștina, Kosovo

Biblioteca națională din Priștina, Kosovo a fost proiectată de un arhitect croat şi a fost dată spre folosinţă în anul 1982. Are un design cam ciudat şi s-a bucurat de o mare faimă tocmai pentru că a intrat în numeroase topuri ale celor mai urâte clădiri din lume.

 

biblioteca nationala kosovo

 

biblioteca nationala kosovo

Biblioteca Publică din Vancouver

 

Biblioteca Publică din Vancouver ocupă locul al treilea în topul celor mai mari sisteme de biblioteci publice din Canada, cu peste 373000 posesori de card şi mai mult de 9 milioane de publicaţii împrumutate anual. Biblioteca Publică din Vancouver inspiră şi îmbogăţeşte spiritul uman. Ea reflectă diversitatea comunităţilor noastre şi oferă acces la cele mai inovatoare idei din lume.

 

biblioteca publica vancouver

 

biblioteca publica vancouver

Biblioteca Naţională a Chinei

 

A fost ridicată în 1909, e localizată în Beijing şi adăposteşte 22 de milioane de cărţi.

 

biblioteca nationala a chinei

 

biblioteca nationala a chinei

Biblioteca Academiei de Ştiinţe din Rusia

 

Biblioteca Academiei de Ştiinţe, ce are sediul în St. Petersburg, are 20 de milioane de cărţi, iar cea cu sediul în Moscova conţine 13.5 milioane de cărţi.

biblioteca academiei rusia

 

biblioteca academiei rusia

Biblioteca Naţională a Canadei

 

Este localizată în Ottawa, a fost ridicată în 1953 şi are 18.8 milioane de cărţi.

 

biblioteca nationala a canadei

Biblioteca Naţională a Germaniei

A fost ridicată în Frankfurt, în 1990 şi are 18.5 milioane de cărţi.

 

biblioteca nationala a germaniei

Biblioteca de stat a oraşului Stuttgart, Germania

 

A fost inaugurată la sfârşitul lunii octombrie 2011, în Mailänder Platz. Clădirea, o investiţie de 79 milioane de euro, respectă cele mai moderne cerinţe, iar numărul de titluri prezente pe rafturi este de 500.000. A fost proiectată de către arhitectul din Köln, Eun Young Yi. Cubul are 44 x 44 metri lăţime şi 40 de metri înălţime. Biblioteca este constituită din două etaje subterane şi nouă etaje supraterane. Exteriorul clădirii este format dintr-o suprapunere a două straturi de faţadă: la partea exterioară – pereţi din cărămidă din sticlă cu rol estetic, în timp ce la interior putem descoperi faţada stucturală termoizolantă. Zona dintre aceste două straturi este folosită ca spaţiu de promenadă şi contemplare a oraşului, pe timpul nopţii fiind iluminată fascinant în albastru neon.

 

biblioteca stuttgart

 

biblioteca stuttgart

Biblioteca Britanică din Londra

 

Este una dintre cele mai prestigioase biblioteci la nivel mondial. A făcut parte iniţial din British Museum, fiind fondată din colecţii şi achiziţii din secolul al XVIII-lea. Deţine 150 de milioane de obiecte, din care aproape 14 milioane cărţi, peste 350 de mii de manuscrise, peste 8 milioane de produse filatelice, peste 4 milioane de produse cartografice, aproape 2 de milioane partituri muzicale etc.

 

biblioteca londra

 

biblioteca londra

Biblioteca Vaticanului

 

Deţine puţin peste 1 milion de cărti, însă extrem de rare sau chiar unicat. Biblioteca Vaticanului e una din cele mai vechi din lume şi conţine aproximativ 75 de mii de manuscrise, adică peste 40 de milioane de pagini. Biblioteca Vaticanului este supravegheată de un cardinal. Se spune că pot intra doar cercetătorii care au un scop întemeiat şi doar cu permisiunea Papei. Este cea mai misterioasă instituţie din statul papal. Cei aproape 50 de km de rafturi pline cu documente au reputaţia de a ascunde informaţii despre scandaluri în care au fost implicate personalităţi importante, secrete şi descoperiri dintre cele mai şocante, toate păstrate în siguranţă de-a lungul a secole de tăcere şi discreţie. Chiar dacă cercetătorii au acces la arhive încă din 1881, acestea rămân închise pentru public.

 

biblioteca vaticanului

 

biblioteca vaticanului

Biblioteca Naţională a Australiei din Canberra

 

Este construită în stil neoclasic şi găzduieşte 2,7 milioane de cărţi, printre care se află jurnalele de călătorie ale unor exploratori precum Burke şi Wills, dar şi jurnalul căpitanului Cook. Aici vei găsi şi expoziţii de fotografie, artă, precum şi o machetă a navei “Endeavour”, comandată de capitanul Cook. Tot aici te poţi retrage într-o cafenea cu acces gratuit la internet.

 

biblioteca australia

 

biblioteca australia

Biblioteca Națională a Israelului

 

Biblioteca Națională a Israelului deține mai mult de 5 milioane de cărți, și este situată în campusul Givat Ram de la Universitatea Ebraică din Ierusalim. Deține cele mai mari colecții din lume de Ebraică și Iudaică și este depozitul a mai multe manuscrise rare și unice, cărți și artefacte. Biblioteca B’nai Brith a fost fondată în Ierusalim în 1892 si a fost prima bibliotecă publică din Palestina care să servească comunitatea evreiască. Biblioteca a fost situată pe strada B’nai Brith,între cartierul meah Shearim și Complexul Rus. Zece ani mai târziu, biblioteca Midrash Abrabanel așa cum era cunoscută atunci, s-a mutat pe Strada Ethiopia.

 

biblioteca israel

 

biblioteca israel

Biblioteca Mănăstirească St. Gallen, Elvetia

 

Biblioteca Mănăstirească St. Gallen este cea mai veche bibliotecă a Elveţiei şi cea mai bogată bibliotecă medievală din lume. Întregul complex mănăstiresc din St. Gallen din care face parte şi biblioteca, datează din 719 şi a fost inclus pe lista patrimoniului mondial UNESCO. În fiecare an, aproape 100.000 de vizitatori din întreaga lume călătoresc aici pentru a vizita incinta spectaculoasă a bibliotecii, dar şi pentru a admira expoziţiile de aici.

 

biblioteca manastireasca elvetia

 

biblioteca manastireasca elvetia

Biblioteca Colegiului Trinity, Irlanda

 

Biblioteca Colegiului Trinity (engleză Trinity College Library, Dublin; irlandeză Coláiste na Tríonóide Leabharlann, Baile Átha Cliath) este o bibliotecă a universității din Dublin, care a luat ființă în anul 1592. Ea are 4,5 milioane de cărți, care constau printre altele în manuscripte istorice, incunabule sau tipărituri vechi, fiind cea mai mare bibliotecă din Irlanda.

 

biblioteca stuttgart

 

biblioteca stuttgart

Biblioteca Regală din Copenhaga, Danemarca

 

Este biblioteca naţională a Danemarcei şi cea mai mare din Scandinavia. Conţine multe bogăţii istorice; toate lucrările ce au fost tipărite în Danemarca începând din secolul 17 sunt depozitate aici. Mulţumită unor donaţii consistente din trecut biblioteca păstrează aproape toate lucrările daneze cunoscute de la prima carte daneză printată în 1482. Biblioteca a fost fondată în 1648 de către Regele Frederik al III-lea care a însămânţat-o cu o colecţie cuprinzătoare de lucrări europene. A fost deschisă pentru public în 1793.

 

biblioteca regala copenhaga

 

biblioteca regala copenhaga

Biblioteca şi Casa de Cultură din Vennesla, Norvegia

 

Biblioteca din Vennesla are un design mai special, aceasta fiind constituită din 27 de “coaste”, care dau o forma geometrică interesantă acoperişului şi delimitează spaţiile personale de studiu. Noua bibliotecă din Vennesla înglobează şi o cafenea, săli de conferinţă şi săli administrative. Arhitecţii norvegieni Helen & Hard au îmbinat un centru comunitar şi un spaţiu de învăţare.

 

biblioteca norvegia

 

biblioteca norvegia

Biblioteca Peckam, Londra

 

A fost deschisă publicului în 8 martie 2000, şi a fost proiectată de Will Alsop. A câştigat câteva premii până în prezent, printre care, Premiul Stirling pentru inovaţie în arhitectură, Civic Trust Award (2002) pentru excelenţă în arhitectură publică şi Cooper Cladding Award pentru exteriorul de cupru al clădirii.

 

biblioteca peckham

 

biblioteca peckham

Biblioteca Alexandrina, Egipt

 

Biblioteca din Alexandria a fost cea mai renumită bibliotecă a antichităţii. Situată în Alexandria, adevărată metropolă a civilizației greco-romane din Egiptul antic, conținea peste 900.000 de pergamente. Sunt patru variante care încearcă să explice dispariția celei mai mari biblioteci a antichității:

  • războiul civil dintre Cezar și Pompei (48 î.Hr.)
  • conflictele pentru putere dintre păgâni și creştini (250 – 350)
  • decretul lui Teofilus din 391
  • cucerirea arabă din jurul anului 650

Noua Bibliotecă din Alexandria (Bibliotheca Alexandrina) are ca deziderat renașterea spiritului celei originale. Este mai mult decât o simplă bibliotecă deoarece conține:

  • biblioteca, cu milioane de cărţi;
  • o arhivă conectată la internet;
  • șase biblioteci specializate:
    • artă și materiale multimedia și audiovizuale
    • copii
    • tineret
    • formate micro
    • cărți rare și de colecție
  • trei muzee
    • antichități
    • manuscrise
    • istoria științei
  • un planetariu
  • un exploratoriu
  • culturama, o panoramă culturală expusă pe nouă ecrane. Câștigătoare a mai multe premii, reprezintă în primul rând o expunere a moștenirii culturale a Egiptului în urma a peste 5.000 de ani de istorie.
  • VISTA (The Virtual Immersive Science and Technology Applications System)
  • Șapte centre de cercetare academică
  • Nouă expoziții permanente
  • Patru galerii de artă
  • Un centru de conferințe
  • Un forum de dialog

Noua Bibliotecă mai găzduiește și un număr mare de instituții.

 

biblioteca alexandrina

 

biblioteca alexandrina

Biblioteca Mănăstirii Benedictine Admont, Austria

 

Mănăstirea Admont adăposteşte cea mai mare şi mai veche bibliotecă mănăstirească din lume. Biblioteca este o bijuterie arhitecturală a barocului, decorată cu fresce scumpe pe tavan, picturi şi sculpturi impresionante. Superba incintă adăposteşte 70.000 de cărţi restaurate.

 

biblioteca manastirii benedictine admont

 

biblioteca manastirii benedictine admont

Biblioteca George Peabody, Baltimore, Maryland, USA

 

Biblioteca George Peabody, a fost din 1857 Biblioteca Institutului Peabody din Baltimore. Clădirea bibliotecii a fost deschisă în 1878 şi are cinci niveluri şi balcoane ornamentate, ridicate dramatic la 61 de metri deasupra podelei. Colecţia bibliotecii constă dintr-o colecţie de referinţe generale cu privire la aproape fiecare subiect, mai puţin muzica. Biblioteca conţine peste 300.000 de titluri cele mai multe datând din secolul XIX-lea, începutul secolului XX.

 

biblioteca peabody

 

biblioteca peabody

Biblioteca Tehnică Naţională din Praga

 

A fost deschisă publicului în anul 2009 şi este dotată cu cea mai nouă tehnologie. Construcţia sa a durat 14 ani şi este realizată din sticlă. Arhitectura bibliotecii este asemănată cu forma unui ecran TV de modă veche, sau cu un pătrat cu marginile rotunjite. Pereţii interiori ai bibliotecii găzduiesc permanent desene semnate de artistul român foarte apreciat în străinatate, Dan Perjovschi.

 

biblioteca tehnica praga

 

biblioteca tehnica praga

Desigur, nu numai clădirile impetuoase şi cu o istorie în spate, sau cu o arhitectură futuristă pot gazdui o bibliotecă. Tot mai multă lume încurajează cititul în ultimul timp, dovadă că se nasc tot mai multe biblioteci amplasate în locuri ciudate, biblioteci neconvenţionale, care ar putea avea mai mult suces în atragerea cititorilor.

Biblioteca amenajată în tramvai în Brazilia, în centrul oraşului Curitiba, nu a fost întotdeauna bibliotecă. După ce, în 1973, a devenit un fel de grădiniţă unde părinţii îşi lăsau copii în timp ce făceau cumpărături, a fost punct de informare turistică. Astăzi, din 2010, este bibliotecă. Biblioteca dispune de peste 2 500 de cărţi, de la clasici ai literaturii universale până la volume cu povestioare pentru copii şi este destinată tuturor locuitorilor oraşului, care pot împrumuta cărţi gratuit, doar prezentând un act de identitate şi indicând o adresă. Probabil că ăsta este şi motivul pentru care atrage mulţi cititori.

 

biblioteca in tramvai

 

biblioteca in tramvai

Tancul bibliotecă al lui Raul Lemesoff merge pe străzile din Buenos Aires. Este o bibliotecă noncomformistă, care nu numai că îţi împrumută cărţi, însă poti să le păstrezi, gratis. Mesajul pe care vrea să-l transmită acesta este: “Pace prin literatură!” După ce a ajuns şi în zonele rurale, se îndreaptă şi către Bolivia şi Peru.

biblioteca tanc

Hotelul “The Library” din Koh Samui, Thailanda, a fost proiectat de un designer cu gândul de a determina turiştii să îmbine relax-ul cu citirea unei cărţi sau vizionarea unui film. Toate lucrurile din coplexul turistic îi îndeamnă pe aceştia la citit, de la statui înfăţişând cititori sau cărţi până la cuvinte lăsate pe iarbă sau pe plajă.

 

hotel the library
Sursa: http://hyperliteratura.ro/biblioteci-din-lume/

By Connections

Misiunea Asociatiei este asigurarea progresului sociatatii umane in orice domeniu, cresterea calitatii vietii umane si a eficientei activitatilor sociale si economice, consolidarea societatii civile si a statului de drept impreuna cu promovarea dezvoltarii unei civilizatii globale si a unui sistem institutional adecvat nevoilor acesteia avand in vedere interesul national si urmarind schimbarea mentalitatilor in conformitate cu spiritul timpului si a realitatilor secolului XXI, prin educatie, cultura si promovarea dreputurilor si libertatilor omului conform valorilor secolului XXI.