Lansarea campaniei municipale

„INFRĂŢIREA LICEELOR”

 Asociaţia CONNECTIONS  în colaborare cu  Biblioteca Metropolitana Bucureşti (prin Centrul de Tineret), lansează o campanie de înfrăţire a liceelor din capitală cu ocazia unor aniversări culturale. Acest tip de înfrăţire, „high school twinning”,  are ca scop dezvoltarea spiritului de solidaritate a liceenilor în jurul unor modele consacrate şi al unor jubilee înscrise în calendarul naţional.

De altfel, în unele ţări există o veritabilă  tradiţie a înfrăţirii comunităţilor de liceeni şi a cooperării la proiecte comune. Spiritul de solidaritate declanşat în cadrul programelor de tip „high school twinnings” dă roade, cultivând prietenia între adolescenţi.

Multe licee au ca patroni spirituali personalităţi ale culturii care sunt sărbătorite anual în cadrul „Zilei Liceului”. Propunem ca această tradiţie să fie completată cu un program suplimentar întitulat „ÎNFRĂŢIREA LICEELOR”, care va reuni liceele cu prilejul unor aniversări culturale.


Anul 2012 este declarat Anul Caragiale, pentru că se împlinesc 100 de ani de la dispariţia marelui dramaturg. Propunem ca sub deviza acestui an omagial să se înfrăţească trei licee bucureştene care poartă numele a trei personalităţi înrudite spiritual – e vorba de Colegiul Naţionale „I.L. CARAGIALE” (sector 1), Colegiul Naţional „MIHAI EMINESCU” (sector 4) şi Colegiul Naţional „ION CREANGĂ” (sector 4).

Deoarece Eminescu, Caragiale şi Creangă reprezintă „treimea de aur” a literaturii noastre clasice, credem că gestul simbolic de înfrăţire a trei licee care le poartă numele ar fi binevenit. Frăţia va purta numele „Junimea nouă” şi va uni elevii celor trei colegii în proiecte comune.

Subliniem faptul că în anul acesta mai există un prilej favorabil înfrăţirii liceelor. Este vorba de trei aniversări care au aceeaşi marcă simbolică. Se împlinesc 140 de ani de la naşterea lui Traian Vuia, 130 de ani de la naşterea lui Aurel Vlaicu şi 40 de ani de la dispariţia lui Henri Coandă.

Această coincidenţă omagială trebuie valorificată în plan socio-educativ. Prin tripla sărbătorire amintită mai sus, sărbătorim de fapt „treimea de aur” a aviaticii româneşti. Vlaicu, Vuia şi Coandă reprezintă nişte performanţe mondiale ale creativităţii aeronautice. Iată un bun prilej ca liceele bucureştene care poartă numele celor trei inventatori să se înfrăţească. E vorba de Liceul de metrologie „TRAIAN VUIA” (Sector 4), Colegiul Naţional  „AUREL VLAICU” (Sector 1) şi Colegiul tehnic de aeronautică „HENRI COANDĂ” (Sector 1). Acestă frăţie, care se va numi generic „Primul zbor”, va antrena elevii celor trei licee în realizarea în comun a unor proiecte care să reflecte inventivitatea tehnică a tinerilor. 

Campania municipală „INFRĂŢIREA LICEELOR” va fi lansată în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurată la Biblioteca Metropolitana Bucureşti în ziua de joi, 5 aprilie. 

By Connections

Misiunea Asociatiei este asigurarea progresului sociatatii umane in orice domeniu, cresterea calitatii vietii umane si a eficientei activitatilor sociale si economice, consolidarea societatii civile si a statului de drept impreuna cu promovarea dezvoltarii unei civilizatii globale si a unui sistem institutional adecvat nevoilor acesteia avand in vedere interesul national si urmarind schimbarea mentalitatilor in conformitate cu spiritul timpului si a realitatilor secolului XXI, prin educatie, cultura si promovarea dreputurilor si libertatilor omului conform valorilor secolului XXI.